Zaļās obligācijas jēdziens

Zaļā obligācija (green bond) ir jauns obligāciju veids, kas pieder finanšu instrumentiem – parāda vērtspapīriem. Zaļo obligāciju mērķis, no vienas puses, ir sniegt labumu videi, piesaistot finansējumu ilgtspējīgas attīstības projektiem, no otras puses, sniegt peļņu investoriem. Tātad zaļā obligācija ir uz tirgu balstīts instruments, ar kura palīdzību panākt vides aizsardzību.

Zaļo obligāciju emitētāji var būt dažādas institūcijas, parasti attīstības bankas. Piemēram, Starptautiskā rekonstrukcijas un attīstības banka (International Bank for Reconstruction and Development, IBRD) emitē starptautiskajā kapitāla tirgū zaļās obligācijas. Zaļās obligācijas var emitēt arī valsts un pašvaldības, piemēram, zaļo ēku būvniecībai, vai kapitālsabiedrības. Piemēram, Latvenergo 2015.gadā plāno emitēt zaļās obligācijas EUR 100 milj. apmērā, lai piesaistītu finansējumu atjaunojamās enerģijas un energoefektivitātes projektiem (hidroagregātu nomaiņai), kā arī vides aizsardzībai (balto stārķu un zivju resursu aizsardzībai).

Zaļās obligācijas tiek pielāgotas investoru vēlmēm. Investori ir, piemēram, aktīvu pārvaldītāji, bankas, pensiju un apdrošināšanas kompānijas. Investors no obligācijas iegādes saņem fiksētus maksājumus.

Zaļajām obligācijām ir atšķirīgi nosacījumi: termiņi (maturity), piemēram, 10 gadi, kuponi jeb procentu likmes, ienesīgums (yield), nodrošinājuma esamība vai neesamība, investora riska uzņemšanās vai neuzņemšanās par projekta darbību u.c. Nosacījumi tiek norādīti emisijas prospektā līdzīgi kā parasto obligāciju emisijas gadījumā. Tāpat arī zaļās obligācijas tiek kotētas biržās. Piemēram, IBRD emitētās obligācijas ir iekļautas Luksemburgas biržas (Luxembourg Stock Exchange) sarakstā. ASV peļņai no darījumiem ar zaļajām obligācijām nepiemēro nodokļus (tax exemption).

Kredītreitinga aģentūras (Moody’s, S&P) nosaka emitentu reitingu. Visaugstākais kredītreitings Aaa/AAA (piemēram, IBRD) norāda uz mazu risku nesaņemt ieņēmumus no investīcijām obligācijās. Turklāt investori gūst pārliecību, ka tiek veikt projektu padziļinātā izpēte (due dilligence).

Starptautiskā kapitāla tirgus asociācija (International Capital Market Association, ICMA) izstrādā “Zaļo obligāciju principus” (Green Bond Principles), kas noteic brīvprātīgas vadlīnijas darbībām ar zaļajām obligācijām: 1) ieņēmumu izmantošana ilgtspējīgai attīstībai; 2) noteikts projektu atlases un izvēles process; 3) ieņēmumu pārvalde; 4) ziņošana.

Šobrīd pieprasījums pēc zaļajām obligācijām ir lielāks nekā to piedāvājums.

Dokumenti: Green Bond Principles 2015

This entry was posted in Enerģētikas tiesības, Finanšu instrumenti, Finanšu tiesības, Klimats. Bookmark the permalink.

Leave a comment